بسیاری از افراد چای تازهدم را دوست میدارند، اما آنهایی که به طور مداوم چای مینوشند گاهی یا حتی اغلب اوقات از چای به اصطلاح کهنه هم رویگردان نیستند. آن چای و این چای چه اثری بر بدن میگذارد؟
یک متخصص تغذیه در این باره توضیح داده است.
چایی که بیشتر از ۱۰ دقیقه دم بکشد، کهنه به شمار میرود و نوشیدن این چای کهنه موجب افزایش خستگی در فرد خواهد شد.
ساعدی متخصص تغذیه میگوید: مصرف چای بهعنوان نوشیدنی در زندگی ضروری است و هر فرد در روز میتواند به اندازه چهار تا شش لیوان چای بنوشد.
مصرف چای بهصورت یخ چای بهتر است و چای رقیق و نسبتا کم رنگ در یک تا دو ساعت بعد از مصرف غذا نیز مناسب است. چای تازه حس خستگی را از تن خارج میکند، برعکس، چای کهنه خستگی را افزایش میدهد.
زمان ماندگاری برگ چای در آب جوش ۱۰ دقیقه است و بیش از ۱۰ دقیقه موجب تلخی چای شده و چای پررنگ موجب میشود که آب بدن کشیده شود و بدن کم آبتر از حالت عادی شود. چای نمیتواند جایگزین آب باشد و باید هر فرد بهصورت جداگانه آب بنوشد.
چای تازه دم رفیق قلب است:
توصیه های دکتر محمدحسین عزیزی متخصص صنایع غذایی درباره ظرایف دم کردن چای:
چای یکی از نوشیدنی های پرطرفدار در کشور ماست؛ چایی که درست دم شود عطر و بوی دیگری دارد و هر فردی را به سمت خود می کشاند اما چایی که درست دم نشود یا اصطلاحا «دم نکشیده یا جوشیده» باشد، طرفدار ندارد...
بهترین شیوه برای دم کردن چای سیاه و سبز چیست؟
چای سیاه چای تخمیرشده و چای سبز چای تخمیرنشده است و به همین دلیل بعد از دم کشیدن رنگ متفاوتی به خود می گیرد. برای دم کردن چای چه سبز، چه سیاه ابتدا باید صبر کنید تا آب به نقطه جوش برسد. بعد مقداری چای خشک داخل قوری بریزید و آب جوش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید چند دقیقه ای دم بکشد و رنگدانه ها از برگه ها جدا و وارد آب شوند. چای سیاه ایرانی به دلیل اینکه کمتر تخمیر می شود، مدت دم کشی طولانی تری دارد و دم کشیدن آن بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان می خواهد ولی چای خارجی به دلیل اینکه تخمیر بیشتری داشته سریع تر و در عرض ۴ ۳ دقیقه دم می کشد. برای چای سبز نیز روش دم کردن به همین صورت است. چون چای سبز رنگ زیادی پس نمی دهد ۵ دقیقه دم کشیدن کافی است و ترکیب های آنتی اکسیدانی و رنگی طی این مدت از آن خارج می شود.
بعد از آنکه چای دم کشید تا چه مدت می توانیم آن را مصرف کنیم؟
معمولا باید چای را بعد از دم کشیدن فورا مصرف کرد. هرچه چای تازه تر مصرف شود ترکیب های مفید آن اثر بیشتری در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی، سرطان و... دارد. هر چه چای مدت زمان بیشتری بماند این ترکیب ها تغییر می کنند و با هم واکنش می دهند و خاصیت خودشان را به مرور از دست می دهند. نباید چای دم شده را بیش از نیم تا یک ساعت نگه داشت و قبل از این مدت باید آن را مصرف کرد. بهتر است چای را به اندازه مصرف همان لحظه دم کنیم. در کل، چای تازه دم، خوش عطرتر و حاوی ترکیب های مفید بی شماری است.
برخی افراد تفاله چای را پس از دم کشیدن در می آورند و چای را برای چند ساعت نگه می دارند. آیا این کار را توصیه می کنید؟
این راهکار نیز چندان موثر نیست. حتی با درآوردن تفاله نیز تغییر و واکنش ترکیب ها در چای ادامه پیدا می کند و عطر، طعم و خواص آن کم می شود. گرچه به هر حال خارج کردن تفاله می تواند تا حدی این روند را کندتر کند و باعث شود چای دیرتر سیاه شود.
بهترین ظرف برای دم کردن چای چه ظرفی است؟
بهترین ظرف برای دم کردن چای، قوری های چینی یا پیرکس است. دم کردن چای در قوری های فلزی ممکن است باعث ورود یون های فلزی به چای شده و رنگ چای را خراب کند و بر عطر و طعم آن تاثیر بگذارد. امروزه لیوان های چینی درداری نیز وارد بازار شده که مخصوص دم کردن چای سبز است. حتی می توان چای سیاه را هم درون این لیوان ها دم کرد. درحقیقت اصلا نیازی نیست که بعد از افزودن آب جوش به چای خشک مجددا آن را روی حرارت بگذارید زیرا این کار روند تخریب ترکیب های مفید چای را تسریع می کند و باعث سیاه شدن رنگ چای می شود. همین که چای در کنار منبع گرما باشد کفایت می کند.
به چای گاهی موادی مانند گلاب و آبلیمو اضافه می شود یا چای را همراه با دارچین، هل و زعفران دم می کنند. این مواد خللی در روند دم کردن چای پیش نمی آورند؟
خیر دارچین، هل و زعفران اگر همراه چای دم شوند نه تنها مشکلی ایجاد نمی کنند بلکه خاصیت هم دارند. مصرف موادی مثل آبلیمو هم اشکالی ندارد اما مصرف گلاب همراه چای خاصیت چندانی ندارد و تنها می تواند بو و عطر بهتری به آن بدهد.
معمولا افراد چه نکته هایی را هنگام دم کردن چای رعایت نمی کنند؟
گذاشتن چای روی سماور یا کتری برای دم کشیدن و زیاد درست کردن چای و مصرف آن برای چند ساعت از جمله اشتباه های رایج مردم است که از خواص چای می کاهد و عطر و بوی آن را خراب می کند.
آیا مصرف چای منعی هم دارد؟
چای منع مصرف برای هیچ فردی به خصوص کودکان ندارد. البته زیاده روی در مصرف آن توصیه نمی شود. از جمله دلایلی که می گویند به کودکان چای ندهید، این است که آنها با چای قند زیادی می خورند و دادن چای به آنها باعث بروز این عادت غلط می شود.
در مورد دم کردن سایر چای ها مثل چای سفید یا قرمز هم توضیح دهید.
چای سفید و چای نیمه تخمیری اولانگ در بازار ما موجود نیست. چای های دیگری که در بازار موجود است مثل چای مکه یا چای قرمز درواقع دمنوش هایی با گیاهان کوهی یا میوه های خشک شده و برگ آنهاست که هریک خواص بی شماری دارند اما از بوته چای نیستند. آنها هم تقریبا مثل چای سیاه دم می شوند.
سمیه مقصودعلی
نوشیدن چای به تمرکز بیشتر کمک می کند:
چای سفید یا سبز به تمرکز همه جانبه تر کمک می کنند
اگر می خواهید قدرت تمرکز خود را بالا ببرید، چای بنوشید. دانشمندان دریافته اند که نوشیدن ۱ تا ۴ فنجان چای در طول روز، هوشیاری، تمرکز و عملکرد ذهنی را بالا می برد. این خواص چای به دلیل وجود دو ماده در آن است: کافئین و ال تیانین. تحقیقات مختلفی به اثر کافئین و ال تیانین بر جسم و ذهن پی برده اند.
همه ی چای ها مفید خواهند بود اما در این بین، چای سفید و سبز بهتر از انواع دیگر هستند. همه ی این چای ها از گیاه کاملیا سیننسیس گرفته می شوند و تنها تفاوت آن ها نحوه ی برداشت و میزان فرآوری آن ها است. همه ی این چای ها حاوی اسید امینه ی ال تیانین هستند که طبق تحقیقات مختلف، آرام بخش است و تمرکز ذهنی را بهبود می بخشد. با این حال، تحقیقی در سال ۲۰۰۹ نشان داد که چای سفید و سبز بیشترین ال تیانین را دارند و بهترین انواع چای برای تقویت تمرکز محسوب می شوند. قبل از مصرف هر نوع گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.
چای آرامش و هوشیاری ذهنی را بالا می برد
قرن هاست که مراقبه گران هندی و چینی قبل از تمرین تمرکز خود، چای می نوشند. نوشیدن چای به حفظ هوشیاری و تمرکز آن ها به مدت طولانی کمک می کند. دانشمندان مواد شیمیایی موجود در چای را بررسی کردند تا توجیه منطقی برای این مسئله پیدا کنند.
کسانی که تمرین تمرکز (مدیتیشن) می کنند با آرامش حالت آلفای ذهنی آشنا هستند. مصرف ال تیانین باعث فعال شدن موج مغزی آلفا می شود که مشابه حالت آرامش و هوشیاری ذهنی است که مراقبه گر (مدیدیتور) تجربه می کند. بنابراین، ال تیانین ماده ی شیمیایی موجود در چای است که هوشیاری و تمرکز مراقبه گر در مدت زمان طولانی تمرین تمرکز را توجیه می کند.
نوشیدن چای به تمرکز بیشتر کمک می کند
ال تیانین و کافئین موجود در آن،
تمرکز را بهبود می بخشند
تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ در دانشگاه نورث آمبریای انگلیس انجام شد، نشان می دهد که مصرف ال تیانین همراه با کافئین، تأثیر آن را بیشتر می کند. این تحقیق نشان داد که مصرف همزمان ال تیانین و کافئین، باعث هوشیاری بیشتر، خستگی کمتر و دقت بیشتر در انجام فعالیت ها می شود. چای سبز و سفید هر دو حاوی ال تیانین و کافئین هستند و به همین دلیل، به تمرکز بهتر کمک می کنند.
اضطراب را کاهش می دهد
اضطراب می تواند توانایی تمرکز فرد را به طور قابل توجهی کاهش دهد. خوشبختانه، نوشیدن چای به رفع این مشکل کمک می کند. ال تیانین نقش مهمی در تشکیل انتقال دهنده های عصبی موسوم به گابا (گاما آمینو بوتیریک اسید) ایفا می کند که بر ترشح دوپامین و سروتونین تأثیر می گذارد. گابا همچون ترمز عمل می کند و فعالیت انتقال دهنده های عصبی تحریک کننده ی اضطراب را متوقف می کند. این به این معناست که نوشیدن چای سفید یا سبز می تواند با رفع اضطراب، قدرت تمرکز را بالا ببرید.
عوارض جانبی
چای سبز و سفید عوارض جانبی خاصی ندارند و اگر هم عوارضی داشته باشند، بسیار اندک است. عوارض جانبی خاصی برای مصرف ال تیانین هم گزارش نشده است. با این حال، مصرف میزان زیاد چای سبز در یک زمان می تواند در برخی از افراد باعث تهوع، کج خلقی و ناراحتی معده شود. به یاد داشته باشید که همیشه قبل از مصرف هر نوع گیاه جدیدی، با پزشک خود مشورت کنید.
********به وبلاگ من خوش آمدید*********
خدایا مرا ببخش / مرا فهمی ده تا فرامین وحکمت هایت را درک کنم/ و مرا فرصتی دیگر برای بهتر بودن ده تا دستهاو زبان تو شوم .
آمین یا رب العالمین